Sposób przygotowania:
Trafione-zatopione rogaliki z wanilią
Do miski przesiać mąkę i cukier. Dodać drożdże oraz wyskrobane ziarenka wanilii. Wymieszać susze składniki. Margarynę roztopić a mleko podgrzać. Jajka roztrzepać w misce. Do miski z suchymi składnikami dodać jajka, oraz masło. Zacząć wyrabiać ciasto. następnie stopniowo dodawać mleko i dokończyć wyrabianie ciasta. Wyrabiać go do momentu aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od rąk. Włożyć je do plastikowego woreczka a woreczek do garnka z bardzo zimną wodą. Odstawić do momentu aż ciasto wypłynie i podwoi swoja objętość. Będzie to trwać około 30-60 minut. Po tym czasie ciasto ponownie lekko wyrobić i uformować w gruby wałek. Wałek pokroić na plastry grubości 1 cm. Każdy plaster uformować w kulkę. Kulkę rozwałkować na cienki placek. Na jednym z końców położyć 1 łyżeczkę dżemu i zwinąć ciasto ( wzdłuż krótszego boku) i nadać kształt rogalika. Położyć na blasze wyłożonej papierem i odłożyć na 20 minut do lekkiego wyrośnięcia.Następnie posmarować roztrzepanym białkiem. Piekarnik rozgrzać do 180 st i piec rogaliki do zezłocenia około 20 minut. Studzić na kratce i posypać cukrem pudrem. Smacznego!
alaaa