kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

SUPERPRZEPIS

Kremowy sernik z wanilią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Najlepszy sernik jaki udało mi się jeść. Puszysty, kremowy, śmietankowy z wyraźną nutą wanilii. Przepyszny! Nie da się skończyć na jednym kawałku!

Kremowy sernik z wanilią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kremowy sernik z wanilią

 

  • Na spód:
  • 250g pełnoziarnistych herbatników
  • 125g masła

 

  • Na masę serową:
  • 750g sera białego (trzykrotnie mielonego lub z wiaderka)
  • 250g serka mascarpone
  • 1 i ½ szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • laska wanilii
  • 3 łyżki likieru Amaretto
  • 200ml śmietanki kremówki (36%)

Sposób przygotowania:

Kremowy sernik z wanilią
Spód: Ciasteczka mielimy w melakserze lub kruszymy kulą do ciasta. Łączymy z roztopionym masłem aż masa będzie miała konsystencje mokrego piasku. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy masą na spód. Wyrównujemy, dociskamy dłonią i wkładamy do lodówki.

Masa serowa: ser mielimy trzykrotnie w maszynce z małymi oczkami. Miksujemy twaróg z mascarpone i mąką. Następnie dodajemy kolejno nie przerywając mieszania cukier, jajka, nasionka z laski wanilii, likier Amaretto. Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej i bardzo dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy w 175stopniach C przez 15 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 120stopni i pozostawiamy sernik na około 1h 40 minut do tzw. „suchego patyczka”.

Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Dowolnie dekorujemy.
Kremowy sernik z wanilią
Spód: Ciasteczka mielimy w melakserze lub kruszymy kulą do ciasta. Łączymy z roztopionym masłem aż masa będzie miała konsystencje mokrego piasku. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy masą na spód. Wyrównujemy, dociskamy dłonią.
Kremowy sernik z wanilią
ser mielimy trzykrotnie w maszynce z małymi oczkami. Miksujemy twaróg z mascarpone i mąką. Następnie dodajemy kolejno nie przerywając mieszania cukier, jajka, nasionka z laski wanilii, likier Amaretto.
Kremowy sernik z wanilią
Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej i bardzo dokładnie mieszamy.
Kremowy sernik z wanilią
Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy w 175stopniach C przez 15 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 120stopni i pozostawiamy sernik na około 1h 40 minut do tzw. „suchego patyczka”.