Silver

Silver

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Babka z wanilią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 550
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo łatwa babka , którą szczególnie polecam na Wielkanoc. Robi się ją bardzo szybko a i składniki nie są zbyt wyszukane. Laskę wanilii można zastąpić cukrem wanilinowym.

Babka z wanilią

Składniki:

Babka z wanilią

 

 

  • Polewa mleczno-waniliowa:
  • szklanka cukru
  • pół szklanki mleka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki masła.

 

Sposób przygotowania:

Babka z wanilią
Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym żółtku i cały czas ucierać. Dodać obie przesiane mąki , wymieszane z proszkiem do pieczenia.Wszystko wymieszać . Namoczyć rodzynki, potem je odcedzić na sicie i wymieszać z odrobiną mąki aby nie opadły w cieście. Ubić sztywną pianę z białek i szczyptą soli.Delikatnie wymieszać białka z ciastem.Wanilię przeciąć wzdłuż i wyskrobać środek.Dodać do ciasta. Wcześniej odpowiednio przygotowane rodzynki dodać do ciasta. Wszystko delikatnie wymieszać. Teraz można wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy . Piec w średnio gorącym piekarniku ok 45 -50 minut. Kiedy ciasto będzie już upieczone i ostudzone polewamy polewą . Polewę robimy tak: wszystkie składniki gotujemy ok 1-2 minut na małym ogniu. Należy smarować ciasto ciepłym lecz jednak gęstniejącym już lukrem.