Sposób przygotowania:
Babka z wanilią
Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym żółtku i cały czas ucierać. Dodać obie przesiane mąki , wymieszane z proszkiem do pieczenia.Wszystko wymieszać . Namoczyć rodzynki, potem je odcedzić na sicie i wymieszać z odrobiną mąki aby nie opadły w cieście. Ubić sztywną pianę z białek i szczyptą soli.Delikatnie wymieszać białka z ciastem.Wanilię przeciąć wzdłuż i wyskrobać środek.Dodać do ciasta. Wcześniej odpowiednio przygotowane rodzynki dodać do ciasta. Wszystko delikatnie wymieszać. Teraz można wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy . Piec w średnio gorącym piekarniku ok 45 -50 minut. Kiedy ciasto będzie już upieczone i ostudzone polewamy polewą . Polewę robimy tak: wszystkie składniki gotujemy ok 1-2 minut na małym ogniu. Należy smarować ciasto ciepłym lecz jednak gęstniejącym już lukrem.