Waniliowe gwiazdeczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Na zapusty się nada......

Waniliowe gwiazdeczki

Składniki:

Waniliowe gwiazdeczki

 

  • 2 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 2 łyżki margaryny
  • szczypta soli
  • smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

 

Sposób przygotowania:

Waniliowe gwiazdeczki
W rondelku stopić masło,dodać cukier,cukier waniliowy i mleko.Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać.Podgrzewać ,ciągle mieszając do połączenia składników.Ciasto przełożyć do miski.wbić jajka i wymieszać na gładką masę.Papier do pieczenia pociąć na kawałki i smarować margaryną.Ciasto nałożyć do szprycy i wyciskać gwiazdki na papier.Smalec rozgrzać.Odwracać kawałki papieru ,ostrożnie zsuwając gwiazdki na gorący tłuszcz.Smażyć z obu stron na złoto.Osączyć.Podawać posypane cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka