Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Waniliowe, kruche rogaliki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche i smaczne. Na przyjęcie lub do kawy/herbaty ze znajomymi. Polecam!

Waniliowe, kruche rogaliki

Składniki:

Waniliowe, kruche rogaliki

 

  • mąka pszenna - 150 gram
  • cukier puder - 15 gram
  • budyń waniliowy bez cukru - 1 opakowanie
  • zmielone migdały - 80 gram
  • masło (temp. pokojowa) - 100 gram
  • żółtko - z 1 jajka
  • cukier z prawdziwą wanilią - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Waniliowe, kruche rogaliki
1. Mąkę pszenną wsypujemy do miski. Dodajemy cukier puder, budyń, zmielone migdały, cukier z prawdziwą wanilią i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy żółtko i miękkie masło. Całość wyrabiamy kilka minut, aż do połączenia składników. Formujemy kulę, owijamy w folię aluminiową i schładzamy w lodówce. 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wyciągamy ciasto z lodówki. 3. Wypełniamy foremkę na rogaliki ciastem do pełnej wysokości. 4. Pieczemy 15 minut (do tzw. suchego patyczka).