Sposób przygotowania:
Pączki z dziurką oblane lukrem
Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Mąki i szczyptę soli przesiewamy do dużej miski. Drożdże rozkruszamy do małej miseczki i dodajemy do nich 30 ml letniego mleka, łyżkę mąki pszennej oraz 1 łyżkę cukru. Całość dokładnie rozcieramy i przelewamy do miski do, której przesialiśmy wcześniej mąki i sól. Odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu. Następnie dodajemy żółtka, jajko, spirytus, cukier oraz mleko, które dolewamy stopniowo. Ciasto wyrabiamy mikserem na wysokich obrotach. Gdy składniki się połączą wlewamy do ciasta ostudzoną margarynę i wyrabiamy, aż ciasto "pochłonie" cały tłuszcz i stanie się lśniące. Wierzch tak przygotowanego ciasta posypujemy odrobiną mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.
Jak podwoi swoją objętość wyjmujemy ciasto na podsypaną mąką stolnicę lekko spłaszczamy oprószonymi mąką dłońmi i za pomocą szklanki wycinamy koła. W środku każdego za pomocą np. małego kieliszka wycinamy dziurkę. Tak zrobione pączki odkładamy do ponownego wyrośnięcia. Gdy pączki wyrosną wrzucamy je na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu wyjmujemy je na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Po ostygnięciu dekorujemy je lukrem.
Lukier:
Wszystkie składniki należy bardzo szybko i dokładnie rozetrzeć. Gotowym lukrem polewamy pączki.
Mąki i szczyptę soli przesiewamy do dużej miski. Drożdże rozkruszamy do małej miseczki i dodajemy do nich 30 ml letniego mleka, łyżkę mąki pszennej oraz 1 łyżkę cukru. Całość dokładnie rozcieramy i przelewamy do miski do, której przesialiśmy wcześniej mąki i sól. Odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu. Następnie dodajemy żółtka, jajko, spirytus, cukier oraz mleko, które dolewamy stopniowo. Ciasto wyrabiamy mikserem na wysokich obrotach. Gdy składniki się połączą wlewamy do ciasta ostudzoną margarynę i wyrabiamy, aż ciasto "pochłonie" cały tłuszcz i stanie się lśniące. Wierzch tak przygotowanego ciasta posypujemy odrobiną mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.
Jak podwoi swoją objętość wyjmujemy ciasto na podsypaną mąką stolnicę lekko spłaszczamy oprószonymi mąką dłońmi i za pomocą szklanki wycinamy koła. W środku każdego za pomocą np. małego kieliszka wycinamy dziurkę. Tak zrobione pączki odkładamy do ponownego wyrośnięcia. Gdy pączki wyrosną wrzucamy je na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu wyjmujemy je na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Po ostygnięciu dekorujemy je lukrem.
Lukier:
Wszystkie składniki należy bardzo szybko i dokładnie rozetrzeć. Gotowym lukrem polewamy pączki.