A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Waniliowy tort urodzinowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

tort urodzinowy mojego synka :) SMACZNEGO

Waniliowy tort urodzinowy

Składniki:

Waniliowy tort urodzinowy

 

  • CIASTO:
  • w/g przepisu BISZKOPT TORTOWY MOJEJ MAMY
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • MASA KREMOWA:
  • 1 krem do tortów(waniliowy)
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • DO NASĄCZENIA:
  • 250 ml wody
  • 1 łyż herbaty rozpuszczalnej
  • DO DEKORACJI:
  • owoce czerwonej i czarnej porzeczki
  • wiórki kokosowe

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Waniliowy tort urodzinowy
Ciasto kroimy na 3 placki,które kolejno dokładnie nasączamy herbatką. W garczku zagotowujemy 250 ml mleka z cukrem,w pozostałym rozrabiamy budyń i dolewamy,gdy zacznie wrzeć,mieszamy jak zacznie gęstnieć wyłączmy gaz i zdejmujemy z palnika.Odstawiamy do przestudzenia i robimy galaretkę w/g przepisu na opakowaniu,wylewamy w płaskie,szerokie naczynie(ja wykorzystuję do tego przykrywkę od naczynia żaroodpornego),czekamy ,aż się zetnie.Do letniego budyniu wmiksowujemy miękkie masło i robimy pierwsza warstwę kremu, którą przykrywamy plackiem biszkoptowym leciutko dociskając i wstawiamy do lodówki.Masę kremową robimy w/g przepisu na opakowaniu,stężałą galaretkę kroimy w kostkę i dodajemy do 2/3 masy tortowej,mieszamy i robimy kolejną warstwę,po czym przykrywamy plackiem tortowym i znowu wstawiamy do lodówki.Po kwadransie obsmarowujemy całe ciasto pozostałą masą,boki obsypujemy wiórkami kokosowymi,a górę zdobimy zgodnie z własną inwencją twórczą owocami porzeczki.