ewrylka

ewrylka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Wariacja na temat sernika mojej babci

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny ciężki sernik opływający czekoladą. Robiony tradycyjnie w makutrze.

Wariacja na temat sernika mojej babci Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wariacja na temat sernika mojej babci

 

  • 1 kg twarogu tłustego
  • 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
  • 100 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 polewy: biała i deserowa
  • Maltesers do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wariacja na temat sernika mojej babci
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, jak na prawdziwy sernik przystało. Ser mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia, lub dwa razy przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. W makutrze, drewnianą gałką ucieramy masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy żółtka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Stopniowo dodajemy zmielony ser, stale ucierając. Dodajemy mąkę i zapach. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Masę przekładamy do formy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Wówczas będzie wyższy od mojego, który upiekłam w tortownicy 26 cm. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170ºC. Wstawiamy sernik i od razu zmniejszamy temperaturę do 150ºC, pieczemy przez 1,5 godziny. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. Kiedy wystygnie wstawiamy do lodówki. Rozgrzewamy polewę mleczną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Wylewamy na nasz sernik. To samo robimy z polewą białą. Jak jeszcze polewa nie zastygnie posypujemy cały wierzch sernika Maltesersami.
Wariacja na temat sernika mojej babci
Ucieramy masło z cukrem na jasną i puszysttą masę.
Wariacja na temat sernika mojej babci
Dodajemy partiami zmielony ser i dobrze ucieramy.
Wariacja na temat sernika mojej babci
Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.