Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Wariacje na temat musaki I

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Polecam-pyszne danie obiadowe!

Wariacje na temat musaki I Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wariacje na temat musaki I

 

  • 3 szt- cukinia żółta,
  • 2 szt- cukinia zielona,
  • 50 dag- mięso mielone,
  • 2 szt- cebula,
  • 3 szt- pomidory,
  • 1 łyżka- przecier pomidorowy,
  • 200 g- Kuskus,
  • 3 szt- ząbek czosnku,
  • 2 łyżki- przyprawa do gyrosa,
  • olej do smażenia,
  • 3 łyżki- mąka pszenna,
  • 75 g- masło,
  • 2 szklanki- mleko,
  • 1 szt- serek topiony,
  • sól do smaku,
  • do smaku pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Wariacje na temat musaki I
Młodą cukinię żółtą i zieloną pokroić w plastry. Nasolić, natrzeć przeciśniętym czosnkiem i posypać przyprawą w stylu greckim. Mięso usmażyć na oleju razem z pokrojoną w piórka cebulką i przecierem pomidorowym. Doprawić solą i pieprzem. Na blasze ułożyć warstwę cukinii , na to położyć połowę mięsa. Na mięso nasypać warstwę suchej kaszki kuskus i położyć kolejną warstwę cukinii. Na cukinię nałożyć mięso, pokrojone w plastry pomidory i doprawić przyprawą. Przykryć wszystko cukinią i polać sosem typu beszamel- Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Rozprowadzić zimnym mlekiem i zagotować. Do wrzącego sosu wrzucić pokrojony w kostkę serek topiony. Gdy się rozpuści- polać potrawę i zapiekać około 45 minut w temp ok 220 stopni. Smacznego.
Wariacje na temat musaki I
Etap 1
Wariacje na temat musaki I
Etap 2