Sposób przygotowania:
Wariacje na temat musaki I
Młodą cukinię żółtą i zieloną pokroić w plastry. Nasolić, natrzeć przeciśniętym czosnkiem i posypać przyprawą w stylu greckim. Mięso usmażyć na oleju razem z pokrojoną w piórka cebulką i przecierem pomidorowym. Doprawić solą i pieprzem. Na blasze ułożyć warstwę cukinii , na to położyć połowę mięsa. Na mięso nasypać warstwę suchej kaszki kuskus i położyć kolejną warstwę cukinii. Na cukinię nałożyć mięso, pokrojone w plastry pomidory i doprawić przyprawą. Przykryć wszystko cukinią i polać sosem typu beszamel- Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Rozprowadzić zimnym mlekiem i zagotować. Do wrzącego sosu wrzucić pokrojony w kostkę serek topiony. Gdy się rozpuści- polać potrawę i zapiekać około 45 minut w temp ok 220 stopni. Smacznego.