Sposób przygotowania:
Warkocz z piersi kurczaka na parze
Obrać i umyć warzywa. Pokroić ( marchew na pół wzdłuż , a potem na ukośne kawałki ; ziemniaki w ósemki ; pomidorki przekroić na pół ;ogórek w plastry ; paprykę w paseczki). Warzywa wrzucić do miseczki. Skropić olejem , posolić , posypać pieprzem i papryką mieloną - wymieszać. Włożyć zioła. Umyć osuszyć pierś z kurczaka. Naciąć górną grubszą część tak by ,, wydłużyć " pierś i wyrównać jej grubość. Naciąć płat piersi na trzy wzdłuż . Zapleść warkocz. Związać końcówki. Lekko posolić i posypać pieprzem. Skropić sokiem z 1 plasterka cytryny. Do woreczka do gotowania na parze przełożyć warzywa, zioła, kawałek cytryny , mięso. Ułożyć w garnku do gotowania na parze w momencie kiedy woda w dolnym garnku zacznie wrzeć. Gotować 30 minut. Ostrożnie wyjąć woreczek ( lub pakunek z folii spożywczej lub aluminiowej) i otworzyć nad salaterką ( miską).Wyłożyć zawartość i wylać zawarty w opakowaniu płyn ( naturalny sos). Usunąć kawałek cytryny i zioła. Podawać mięso obłożone ziemniakami i warzywami .Sos podać osobno .