2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Warkocz z polędwicy otulony w boczku ze śliwką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Delikatna polędwiczka otulona boczkiem nadziana suszoną śliwką w połączeniu z żurawinowym sosem jest doskonałym daniem zarówno na ciepło jak i na zimno na Świątecznym stole musi znaleźć się obowiązkowo-to prawdziwy rarytas!

Warkocz z polędwicy otulony w boczku ze śliwką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Warkocz z polędwicy otulony w boczku ze śliwką

 

  • 45 dag polędwiczki wieprzowej
  • 30 dag boczku łuskanego
  • 10 śliwek suszonych kalifornijskich
  • sól do smaku
  • pieprz grubo mielony do smaku
  • przyprawa do mięsa

 

Sposób przygotowania:

Warkocz z polędwicy otulony w boczku ze śliwką
Polędwiczkę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym,mięso naciąć wzdłuż ostrym nożem tak aby powstały trzy paski złączone końcem, nacięte oprószyć przyprawą do mięsa solą i pieprzem, boczek pokroić na cieniutkie plasterki wyjdzie około 12 sztuk owinąć dookoła każdy pasek tak aby ściśle przylegał do mięsa, następnie przeplatając paski zrobić warkocz koniec spiąć wykałaczkami lub obwiązać bawełnianą nicią, oprószyć znów przyprawami z wierzchu, między sploty warkocza powciskać delikatnie suszone śliwki. Całość włożyć do woreczka do pieczenia ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wsadzić na 2-3 godziny do lodówki. Po czym piec około 55 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku na 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć woreczek u samej góry i lekko zrumienić mięso.Przygotować sos żurawinowy: Masło rozgrzać na patelni,oprószyć mąką i zasmażyć na złoty kolor. Do zasmażki cienkim strumieniem wlewać bulion drobiowy i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia,dodać konfiturę żurawinową ,doprawić do smaku solą i wymieszać . Upieczone mięso pokroić na grubsze plastry serwować z sosem. Życzę smacznego!
Warkocz z polędwicy otulony w boczku ze śliwką
polędwiczkę nacinamy wzdłuż tak aby powstały trzy paski
Warkocz z polędwicy otulony w boczku ze śliwką
okręcamy ściśle paskami boczku łuskanego
Warkocz z polędwicy otulony w boczku ze śliwką
zaplatamy warkocz koniec spinamy lub zawiązujemy nicią
Warkocz z polędwicy otulony w boczku ze śliwką
w między sploty wkładamy śliwki zostawiamy na 2 godziny w lodówce pieczemy robimy sos