eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1771]

Polędwica Eli z bobem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszna polędwiczka wieprzowa duszona w śmietanie razem z bobem,pieczarkami,marchewką i jasną częścią pora.

Polędwica Eli z bobem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwica Eli z bobem

 

Sposób przygotowania:

Polędwica Eli z bobem
Bób umyć,zalać osolonym wrzątkiem i gotować kilka minut do miękkości. Ugotowany bób odcedzić,przelać zimną wodą i obrać ze skórek. Por umyć,osączyć i drobno pokroić. Pieczarki oczyścić i pokroić. Marchewkę obrać,umyć i pokroić w krążki. Polędwicę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w 3 cm plastry. Pokrojoną polędwicę spłaszczyć lekko dłonią. W dużym rondlu rozgrzać olej z masłem,dodać polędwiczki i obsmażyć je z obu stron na rumiano. Polędwiczki wyjąć na talerz. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu obsmażyć marchewkę. Po 3 minutach dodać por i chwilę smażyć. Następnie dodać pieczarki i jeszcze chwilę smażyć razem. Całość podlać ciepłą wodą i dusić 10 minut. Do rondla wlać śmietanę,dodać usmażone polędwiczki i dusić aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodać obrany bób. Całość doprawić do smaku solą,pieprzem,czosnkiem granulowanym i gałką muszkatołową. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Na talerze wyłożyć ryż i wkoło poukładać polędwiczki z sosem. Smacznego!
Polędwica Eli z bobem
Polędwicę wieprzową umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Polędwica Eli z bobem
Polędwicę pokroić w 3 cm plastry i spłaszczyć lekko dłonią.
Polędwica Eli z bobem
W dużym rondlu rozgrzać olej z masłem,dodać polędwiczki i obsmażyć je z obu stron na rumiano. Polędwiczki wyjąć na talerz.
Polędwica Eli z bobem
Bób ugotować i obrać. Marchewkę pokroić w plasterki. Por drobno pokroić. Pieczarki oczyścić i pokroić.