Sposób przygotowania:
Polędwica Eli z bobem
Bób umyć,zalać osolonym wrzątkiem i gotować kilka minut do miękkości. Ugotowany bób odcedzić,przelać zimną wodą i obrać ze skórek. Por umyć,osączyć i drobno pokroić. Pieczarki oczyścić i pokroić. Marchewkę obrać,umyć i pokroić w krążki. Polędwicę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w 3 cm plastry. Pokrojoną polędwicę spłaszczyć lekko dłonią. W dużym rondlu rozgrzać olej z masłem,dodać polędwiczki i obsmażyć je z obu stron na rumiano. Polędwiczki wyjąć na talerz. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu obsmażyć marchewkę. Po 3 minutach dodać por i chwilę smażyć. Następnie dodać pieczarki i jeszcze chwilę smażyć razem. Całość podlać ciepłą wodą i dusić 10 minut. Do rondla wlać śmietanę,dodać usmażone polędwiczki i dusić aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodać obrany bób. Całość doprawić do smaku solą,pieprzem,czosnkiem granulowanym i gałką muszkatołową. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Na talerze wyłożyć ryż i wkoło poukładać polędwiczki z sosem. Smacznego!
SylaUla