Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Warkocze z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo apetyczne warkocze z orzechami, idealne na śniadanie.

Warkocze z orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Warkocze z orzechami

 

Sposób przygotowania:

Warkocze z orzechami
Drożdże razem z cukrem oraz łyżeczką mąki rozpuszczamy w trzech łyżkach ciepłego mleka. Odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Przesianą mąkę łączymy z solą oraz rozpuszczonym, przestudzonym masłem. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe ciepłe mleko. Zagniatamy ciasto. Przygotowane, elastyczne ciasto dzielimy na kawałki. Formujemy z nich wałeczki. Trzy wałeczki łączymy końcami i zaplatamy warkocz. Przygotowane warkocze smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy posiekanymi orzechami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni przez 30-35 minut.
Warkocze z orzechami
Drożdże razem z cukrem oraz łyżeczką mąki rozpuszczamy w trzech łyżkach ciepłego mleka. Odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Przesianą mąkę łączymy z solą oraz rozpuszczonym, przestudzonym masłem. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe ciepłe mleko.
Warkocze z orzechami
Zagniatamy ciasto. Przygotowane, elastyczne ciasto dzielimy na kawałki.
Warkocze z orzechami
Formujemy z nich wałeczki. Trzy wałeczki łączymy końcami i zaplatamy warkocz.
Warkocze z orzechami
Przygotowane warkocze smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy posiekanymi orzechami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni przez 30-35 minut.

Tagi:

jajko jajka