gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Warstwowiec jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne ucierane ciasto jabłkowe z cynamonem układane warstwowo. Szybko i łatwo się go przygotowuje.

Warstwowiec jabłkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Warstwowiec jabłkowy

 

  • 250 g masła
  • 300 g cukru pudru
  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 340 g mąki

 

Sposób przygotowania:

Warstwowiec jabłkowy
Przekładamy do miski masło, wsypujemy cukier puder ucieramy. Stopniowo dodajemy całe jajka - ucieramy. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszać. Jabłka obrać pokroić na plasterki, średniej grubości. Smarujemy tłuszczem blaszkę o wymiarach 24/24 wykładamy 6 łyżek ciasta rozsmarowujemy na cieście układamy plasterki jabłek posypujemy cynamonem. Na jabłka kładziemy kolejne 6 łyżek ciasta rozsmarowujemy, układamy kolejne plasterki jabłek, posypujemy cynamonem, na koniec wykładamy resztę ciasta. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180. Upieczone ciasto posypuje cukrem pudrem.
Warstwowiec jabłkowy
Do utartej margaryny z cukrem dodajemy jajka
Warstwowiec jabłkowy
Rozsmarowujemy 6 łyżek ciasta w posmarowanej blaszce
Warstwowiec jabłkowy
Układamy na warstwie ciasta pokrojone jabłka
Warstwowiec jabłkowy
Gotowe upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem