Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Warzywa a'la ratatuj

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kolejna wersja zapiekanych warzywnych talarków, wariacja na temat dania ratatouille.

Warzywa a'la ratatuj Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Warzywa a'la ratatuj

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Warzywa a'la ratatuj
Cukinię i bakłażana umyć i pokroić na cienkie plasterki. Bakłażana zasypać solą, aby puścił gorycz. Pomidory sparzyć. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w plasterki, paprykę w paseczki. Bakłażana opłukać z soli i lekko odcisnąć. Następnie w naczyniu rozlać sos pomidorowy/passatę i układać ciasno na przemian warzywa: po 1-2 plastry cukinii, bakłażana, pomidora, paseczki papryki, aż do wyczerpania składników. Całość posypać, solą i pieprzem. Przykryć wyciętym kawałkiem papieru do pieczenia. Piec ok. 40min. W 180st.C. Można dodać więcej ziół lub innych przypraw, jednak mój sos był wystarczająco aromatyczny.
Warzywa a'la ratatuj
Do naczynia wylać porcję sosu pom./passaty.
Warzywa a'la ratatuj
W naczyniu ułożyć na przemian warzywa...
Warzywa a'la ratatuj
Posypać solą i pieprzem przed pieczeniem.
Warzywa a'la ratatuj
Przykryć wyciętym kawałkiem papieru do pieczenia.