Pawelas1990

Pawelas1990

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

Warzywa tempura (Japonia)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna tempura... Polecam:)

Warzywa tempura (Japonia)

Składniki:

Warzywa tempura (Japonia)

 

 

  • 3-4 łyżki soku z limety
  • szczypta cukru
  • 150 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • olej z orzeszków ziemnych do smażenia
  • 1 papaja
  • papryczka peperoni
  • cebulka dymka
  • szczypior czosnkowy
  • szczypta cukru
  • jasny sos sojowy
  • szparagi
  • grzyby
  • papryka

 

Sposób przygotowania:

Warzywa tempura (Japonia)
Przygotowujemy dip. Kroimy papaję na dwie połówki, wypestkowujemy i obieramy. Miąsz kroimy w kostkę i mieszamy z jasnym sosem sojowym i sokiem z limety. Dodajemy peperoni, cebulkę dymkę, szczypior czosnkowy i szczyptę cukru. Piec podgrzewamy do temp. 75*C. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, w schłodzonej wodzie roztrzepujemy widelcem jajko i ciemny sos sojowy. Szybko mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia.
Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 2 cm oleju z orzeszków ziemnych. Warzywa zanużamy w cieście i krótko osączamy, porcjami wkładamy do gorącego oleju szparagi, grzyby, paprykę. Warzywa smarzymy ok. 5 min. z obu stron na złotobrązowy kolor. Wykładamy na papier kuchenny do osączenia i trzymamy w ciepłym piecu.