Sposób przygotowania:
Warzywa tempura (Japonia)
Przygotowujemy dip. Kroimy papaję na dwie połówki, wypestkowujemy i obieramy. Miąsz kroimy w kostkę i mieszamy z jasnym sosem sojowym i sokiem z limety. Dodajemy peperoni, cebulkę dymkę, szczypior czosnkowy i szczyptę cukru. Piec podgrzewamy do temp. 75*C. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, w schłodzonej wodzie roztrzepujemy widelcem jajko i ciemny sos sojowy. Szybko mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia.
Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 2 cm oleju z orzeszków ziemnych. Warzywa zanużamy w cieście i krótko osączamy, porcjami wkładamy do gorącego oleju szparagi, grzyby, paprykę. Warzywa smarzymy ok. 5 min. z obu stron na złotobrązowy kolor. Wykładamy na papier kuchenny do osączenia i trzymamy w ciepłym piecu.
Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 2 cm oleju z orzeszków ziemnych. Warzywa zanużamy w cieście i krótko osączamy, porcjami wkładamy do gorącego oleju szparagi, grzyby, paprykę. Warzywa smarzymy ok. 5 min. z obu stron na złotobrązowy kolor. Wykładamy na papier kuchenny do osączenia i trzymamy w ciepłym piecu.