Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Warzywa z patelni i sadzone jajka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kolejny szybki obiad przygotowany z lodówkowych remanentów.

Warzywa z patelni i sadzone jajka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Warzywa z patelni i sadzone jajka

 

  • ćwierć brokuła podzielonego na różyczki
  • ćwierć kalafiora podzielonego na różyczki
  • marchew pokrojona w plastry
  • cukinia pokrojona w plastry
  • ok. 15 dag fasolki szparagowej (miałem resztki zamrożone)
  • lub/ i dowolne warzywa, jakie masz w lodówce
  • sól, pieprz, przyprawa włoska - do smaku
  • dwie łyżki oliwy
  • dwie - trzy łyżki pecorino (może być inny, twardy ser) startego, do posypania.
  • 1 - 2 jajka sadzone na osobę
  • drobno posiekany szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania:

Warzywa z patelni i sadzone jajka
Oczywiście można go przygotować z różnych warzyw, nawet z mrożonych. Podsmażone i posypane tartym pecorino warzywa smakują prawdziwie "po włosku". Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć warzywa. Jeżeli używasz warzyw mrożonych - wrzuć je w pierwszej kolejności (zamrożone), dopiero kiedy się rozmrożą i odparuje woda - dołóż pozostałe, świeże. Smaż, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Ja wykorzystałem pikantną, włoską przyprawę. Podawaj posypane startym pecorino lub parmezanem. Mogą stanowić samodzielne danie, mogą być dodatkiem do sadzonych jajek, nawet do kotleta.
Warzywa z patelni i sadzone jajka
Możesz użyć dowolnych warzyw, jakie masz lodówce.