nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Warzywa zapiekane w białym sosie z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne warzywne danie, które można podać jako samodzielne, lub jako dodatek do mięs.

Warzywa zapiekane w białym sosie z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Warzywa zapiekane w białym sosie z serem

 

  • 1 i 1/2 op. warzyw na patelnię (danie włoskie) po 750g
  • vegeta, szczypta cukru

 

 

  • +250g sera żółtego

Sposób przygotowania:

Warzywa zapiekane w białym sosie z serem
1. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem vegety i szczypty soli. 2. W międzyczasie żółty ser ścieramy na małych oczkach tarki. 3. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy na nią warzywa i gotujemy kilka minut, by były półtwarde. Odcedzamy. 4. Naczynie żaroodporne natłuszczamy, wkładamy do niego warzywa. Dodajemy do nich 2 saszetki przypraw do dań włoskich (z opakowania po warzywach), i połowę żółtego sera. Mieszamy. 5. Przygotowujemy sos: w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Następnie cienkim strumieniem wlewamy do niej gorący wywar (z gotowania warzyw) i dokładnie mieszamy (najlepiej trzepaczką) . Na końcu wlewamy mleko i podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie wylewamy na warzywa i posypujemy resztą sera. 6. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni i zostawiamy, aż ser się zezłoci.
Warzywa zapiekane w białym sosie z serem
Ser żółty ścieramy na małych oczkach tarki.
Warzywa zapiekane w białym sosie z serem
Warzywa mieszamy z przyprawą i połową żółtego sera.
Warzywa zapiekane w białym sosie z serem
Zalewamy sosem i posypujemy resztą żółtego sera.
Warzywa zapiekane w białym sosie z serem
Zapieczone warzywa po wyciągnięciu z piekarnika.

Tagi:

sery sosy ser