Sposób przygotowania:
Warzywa zapiekane w białym sosie z serem
1. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem vegety i szczypty soli. 2. W międzyczasie żółty ser ścieramy na małych oczkach tarki. 3. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy na nią warzywa i gotujemy kilka minut, by były półtwarde. Odcedzamy. 4. Naczynie żaroodporne natłuszczamy, wkładamy do niego warzywa. Dodajemy do nich 2 saszetki przypraw do dań włoskich (z opakowania po warzywach), i połowę żółtego sera. Mieszamy. 5. Przygotowujemy sos: w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Następnie cienkim strumieniem wlewamy do niej gorący wywar (z gotowania warzyw) i dokładnie mieszamy (najlepiej trzepaczką) . Na końcu wlewamy mleko i podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie wylewamy na warzywa i posypujemy resztą sera. 6. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni i zostawiamy, aż ser się zezłoci.