SUPERPRZEPIS

Warzywna botwinka

  • 8
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Warzywna botwinka Więcej zdjęć (5)

Pyszna, lekka , warzywna botwinka, z młodymi ziemniakami lub jajkiem.

Składniki:

Warzywna botwinka

 

  • Pęczek botwinki
  • Pęczek młodej marchwi ( 5 sztuk)
  • Młody seler + natka
  • Lubczyk
  • Pęczek koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki warzywka
  • 3 łyżki octu winnego
  • Kubek śmietany kwaśnej (150ml)
  • 3 łyżki koncentratu z buraków
  • Sól i pieprz mielony do smaku

 

Sposób przygotowania:

Warzywna botwinka
Warzywa dokładnie myję pod bieżącą wodą. Marchew , seler i większe buraczki obieram i trę na tarce o dużych oczkach. Przekładam do garnka zalewam wodą, dodaję plasterki czosnku i stawiam do zagotowania.



Botwinkę drobno kroję i dodaję do gotujących się warzyw. Wlewam ocet winny, i wsypuję warzywko. Gotuję jakieś 25 minut do miękkości warzyw. Koperek , dwie gałązki naci selera i gałązkę lubczyku, myję i drobno siekam. Dodaję pod koniec gotowania do zupy.



Następnie zabielam delikatnie połową śmietanki, i dodaję 3 łyżki koncentratu buraków aby barszczyk nabrał ładnego koloru. Doprawiam do smaku mielonym pieprzem i solą.



Podaję z młodymi ziemniakami i kleksem kwaśnej śmietany. Można również podać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Warzywna botwinka
Warzywa dokładnie myję pod bieżącą wodą. Marchew , seler i większe buraczki obieram i trę na tarce o dużych oczkach.
Warzywna botwinka
Przekładam do garnka zalewam wodą, dodaję plasterki czosnku i stawiam do zagotowania.
Warzywna botwinka
Botwinkę drobno kroję i dodaję do gotujących się warzyw. Wlewam ocet winny, i wsypuję warzywko. Gotuję jakieś 25 minut do miękkości warzyw. Koperek , dwie gałązki naci selera i gałązkę lubczyku, myję i drobno siekam. Dodaję pod koniec gotowania do zupy
Warzywna botwinka
Następnie zabielam delikatnie połową śmietanki, i dodaję 3 łyżki koncentratu buraków aby barszczyk nabrał ładnego koloru. Doprawiam do smaku mielonym pieprzem i solą

Tagi:

buraki