Rafciaello

Rafciaello

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Książka Kucharska: Dania w stylu fit Hortex

Warzywne szaleństwo z sushi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne ryżowe krążki z warzywami, zawijane w suszone algi morskie. Lekka przekąska fit, idealna dla osób dbających o linię.

Warzywne szaleństwo z sushi

Składniki:

Warzywne szaleństwo z sushi

 

  • 1x Włoszczyzna paski Hortex Warzywa na patelnię
  • ewentualnie wędzony łosoś
  • ryż do sushi

  • chrzan wasabi

  • sos sojowy

  • ocet ryżowy
  • sól, cukier

  • suszone algi NORI

Sposób przygotowania:

Warzywne szaleństwo z sushi
Przygotowanie ryżu: 4 szklanki ryżu wsypać do garnka, przemywać go, aż woda stanie się czysta, odlać wodę z mycia, do garnka wlać 6 szklanek wody, gotować ok 20 minut. Po ugotowaniu owinąć garnek ściereczką, żeby jeszcze doszedł do siebie w swojej temperaturze. Ugotowany ryż rozłożyć na tacę do ostygnięcia. Skropić go uprzednio przygotowanym sosem: w 7 łyżkach octu ryżowego rozpuścić 4 łyżki cukru i większą szczyptę soli. Układać na liście alg ryż, następnie ugotowane na parze, schłodzone, zmiksowane blenderem warzywa z opakowania Warzywa na patelnię i zawijać w roladki, kroić w krążki. Kolejne porcje sushi przygotować podobnie z tym, że na ryż nałożyć ugotowane na parze marcheweczki z włoszczyzny. Podawać z sosem sojowym i chrzanem wasabi. Pychota!