Rafciaello

Rafciaello

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Warzywne szaleństwo z sushi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszne ryżowe krążki z warzywami, zawijane w suszone algi morskie. Lekka przekąska fit, idealna dla osób dbających o linię

Warzywne szaleństwo z sushi

Składniki:

Warzywne szaleństwo z sushi

 

  • Włoszczyzna paski Hortex - 1 opak.
  • Warzywa na patelnię
  • ewentualnie wędzony łosoś
  • ryż do sushi
  • chrzan wasabi
  • sos sojowy
  • ocet ryżowy
  • sól, cukier
  • suszone algi NORI

Sposób przygotowania:

Warzywne szaleństwo z sushi
Przygotowanie ryżu: 4 szklanki ryżu wsypać do garnka, przemywać go, aż woda stanie się czysta, odlać wodę z mycia, do garnka wlać 6 szklanek wody, gotować ok 20 minut. Po ugotowaniu owinąć garnek ściereczką, żeby jeszcze doszedł do siebie w swojej temperaturze. Ugotowany ryż rozłożyć na tacę do ostygnięcia. Skropić go uprzednio przygotowanym sosem: w 7 łyżkach octu ryżowego rozpuścić 4 łyżki cukru i większą szczyptę soli. Układać na liście alg ryż, następnie ugotowane na parze, schłodzone, zmiksowane blenderem warzywa z opakowania Warzywa na patelnię i zawijać w roladki, kroić w krążki. Kolejne porcje sushi przygotować podobnie z tym, że na ryż nałożyć ugotowane na parze marcheweczki z włoszczyzny. Podawać z sosem sojowym i chrzanem wasabi. Pychota