Sposób przygotowania:
Warzywny gulasz z czerwoną fasolką
W naczyniu z grubym dnem rozgrzać oliwę i olej. Wszystkie warzywa umyć.
Cebulę obrać i poszatkować i wrzucić na gorący tłuszcz. Podgrzewać chwilę do czasu zrumienienia, co jakiś czas mieszając. Marchewkę pokroić ma plasterki, paprykę – na niewielkie kawałki – i dodać do cebuli. Dusić kilkanaście minut pod przykryciem, na niewielkiej mocy palnika. Gdy warzywa już lekko zmiękną, oczyścić pieczarki, pokroić je na plastry bądź ćwiartki, i wraz z fasolą, dodać do gotujących się składników. Całość posolić i przemieszać.
W międzyczasie umyć natkę i wymieszać ajvar z mlekiem. Po ok. 10 minutach, gdy pieczarki oddadzą daniu swoje soki, dodać do niego poszatkowaną natkę i ajvar z mlekiem. Doprawić sosem sojowym, papryką wędzoną, curry, wlać ketchup i dodać masło. Wymieszać. Dusić jeszcze parę minut, w razie zbyt gęstej konsystencji, dolać jeszcze mleka. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać do ziemniaków, makaronu lub ryżu.
Cebulę obrać i poszatkować i wrzucić na gorący tłuszcz. Podgrzewać chwilę do czasu zrumienienia, co jakiś czas mieszając. Marchewkę pokroić ma plasterki, paprykę – na niewielkie kawałki – i dodać do cebuli. Dusić kilkanaście minut pod przykryciem, na niewielkiej mocy palnika. Gdy warzywa już lekko zmiękną, oczyścić pieczarki, pokroić je na plastry bądź ćwiartki, i wraz z fasolą, dodać do gotujących się składników. Całość posolić i przemieszać.
W międzyczasie umyć natkę i wymieszać ajvar z mlekiem. Po ok. 10 minutach, gdy pieczarki oddadzą daniu swoje soki, dodać do niego poszatkowaną natkę i ajvar z mlekiem. Doprawić sosem sojowym, papryką wędzoną, curry, wlać ketchup i dodać masło. Wymieszać. Dusić jeszcze parę minut, w razie zbyt gęstej konsystencji, dolać jeszcze mleka. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać do ziemniaków, makaronu lub ryżu.
biedroneczki
mocsłodkości
lukrowanepierniczki