kate1980

kate1980

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 212]

watnik

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

to ciasto z mojego dzieciństwa

watnik

Składniki:

watnik

 

  • ciasto:1 szklanka białek jaj,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • masa: 1 szklanka śmietany,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 dowolna galaretka

 

Sposób przygotowania:

watnik
Podane składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Piec ok. 20 minut. Następnie przygotować masę. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody pozostawić do zastygnięcia. Szklankę śmietany (może być troszkę więcej) ubić z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i zostawić do ostygnięcia. Galaretkę pokroić w kosteczkę i dodać do ubitej śmietany. Delikatnie wymieszać. Smarować powstałą masą upieczone i przekrojone na pół ciasto. Odstawić do lodówki na parę godzin.

Tagi:

ciasto