Sposób przygotowania:
Wątroba w warzywnym sosie
W dużym garnku w którym będziesz robić wątróbkę. Wlej olej, tak aby pokryć całe dno garnka. Następnie obierz cebulę, pokrój w kostkę i zacznij podsmażać. Gdy będzie już koloru złotawego, dodaj warzywko i sól. Podsmażaj tak ok 2-3 min na wolnym ogniu i zalej wodą. Dodaj liście i ziela. Pozostaw do zagotowania wody. Wątróbkę pokrój na małe kawałki. Do miski wsyp mąkę i wątróbkę. Obtaczaj w mące z każdej strony. Na patelni rozgrzej olej i układaj wątrobę. Obsmaż dokładnie z każdej strony. Do gotującej się wody z cebulą przełóż wątrobę ( wraz z olejem ). Teraz na patelni rozgrzej olej i postępuj tak aż wysmażysz całą wątrobę. Gdy będzie już wysmażona i przełożona cała wątroba, przelej ok 7 chochelek wywaru do miski i wsyp mąkę i przeciśnięty czosnek. Dobrze wymieszaj aby nie było grudek.Pozostaw. Teraz wszystkie warzywa zetrzyj na tarce ( na grubych oczkach ). Następnie rozgrzej łyżkę oliwy i w woku podsmaż warzywa. Przełóż do wątroby. Pomidora pokrój bezpośrednio do wątroby. Zagotuj wszystko 10 min. Po tym czasie wlej wywar z mąką i gotując na małym ogniu dokładnie wymieszaj. Jeśli będzie dla Ciebie za mało gęsty dodaj po trochu mąki i mieszaj, aby nie porobiły się gluty :) Smacznego