Sposób przygotowania:
Wątróbka a'la stek w sosie słodko-kwaśny
Wątróbkę wieprzową kroimy na równej grubości steki i zalewamy mlekiem. Jabłko obieramy, wyrajamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Z papryczki pozbywamy się pestek i również kroimy w kosteczkę. Sądzę, że jeśli ktoś nie posiada papryczki to może kupić sos słodko-kwaśny pikantny Łowicz. Smakować powinno podobnie. Rozgrzewamy patelnię grillową posmarowaną oliwą i posypujemy majerankiem. Następnie kładziemy wątróbkę i grillujemy z dwóch stron. Tutaj czas smażenie zależy od grubości wątróbki jak i końcowego efektu jaki chcemy osiągnąć. Jeśli preferujemy wątróbkę mocno spieczoną to możemy ewentualnie jeszcze wątróbkę z patelnią wstawić do piekarnika i podpiec w temp. 160°C. W drugim garnuszku dusimy pokrojone jabłka wraz z papryką. Gdy zaczną być miękkie i część soków odparuje dodajemy sos Łowicz, mieszamy i całość trzymamy na ogniu jeszcze 5-10 minut. Na talerz wykładamy sos, na to grillowaną wątróbkę i na wierzch jeszcze odrobinę sosu. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i gotowe. Smacznego.
robertjankopp
elzbieta8960
thegrooba
pacpaw
To ja dziękuję za natchnienie :o)
Karolka86