Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Wątróbka drobiowa duszona z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Podawać z ziemniakami z wody i sezonową surówką.

Wątróbka drobiowa duszona z pieczarkami

Składniki:

Wątróbka drobiowa duszona z pieczarkami

 

  • 50 dag wątróbki z drobiu,
  • 25 dag pieczarek,
  • 150 ml białego wytrawnego wina,
  • 1 łyżka posiekanych kaparów (opcjonalnie)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki,
  • sól, pieprz i przyprawa curry do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka drobiowa duszona z pieczarkami
Wątróbkę opłukać, namoczyć na 45 min w mleku,. Osączyć i osuszyć. Usunąć błonkę. Obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać 2 łyżki masła. Smażyć na nim wątróbkę przez ok 3 min. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Usmażyć na pozostałym maśle. Dodać do wątróbki. Przyprawić do smaku solą pieprzem i curry. Dodać posiekane kapary. Podlać winem. Dusić na wolnym ogniu ok 5 min. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.