pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Watróbka drobiowa z musztardą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna wątróbka drobiowa z musztardą.

Watróbka drobiowa z musztardą

Składniki:

Watróbka drobiowa z musztardą

 

  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 2 duże cebule
  • mąka do obtaczania
  • 1 jabłko
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 listki laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 2 czubate łyżeczki musztardy stołowej
  • 1 łyżka śmietany
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Watróbka drobiowa z musztardą
Wątróbkę czyścimy z błon, myjemy i osączamy na sicie. Wątróbkę obtaczamy w mące z dwóch stron, kładziemy na patelnię, odrobinę solimy i smażymy. Na tym samym oleju smażymy cebulę pokrojoną w piórka, po czym dodajemy ją do wątróbki. Następnie dodajemy 1 starte ( na tarce o dużych oczkach) duże jabłko, kilka ziaren ziela angielskiego, 3-4 listki laurowe, 1 łyżeczkę majeranku, sól do smaku i pieprz ziołowy. Wszystko zalewamy wodą i dusimy 10-15 minut od chwili zagotowania. W naczyniu rozrabiamy 2 czubate łyżeczki musztardy stołowej, 1 łyżkę śmietany i 1 czubatą łyżeczkę mąki. Mieszamy i dodajemy do wątróbki. Chwilę gotujemy od 3-5 minut delikatnie mieszając. Podajemy z pieczywem, ziemniakami lub ryżem i kapustą kiszoną.