SUPERPRZEPIS

Wątróbka garnirowana plastrami jabłek i i cebulką

         
ocena: 4/5 głosów: 7
Wątróbka garnirowana  plastrami jabłek i i cebulką Więcej zdjęć (5)

Wątróbka z jabłkami to klasyka .A przecież nie zawsze smakuje tak samo. Warto poeksperymentować z przyprawami i dodatkami do niej

Składniki:

Wątróbka garnirowana plastrami jabłek i i cebulką

 

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka garnirowana plastrami jabłek i i cebulką
Wątróbki umyć, oczyścić , osuszyć, posolić i posypać pieprzem. Oprószyć mąką. Cebulę obrać i pokroić w plastry, a potem rozdzielić na krążki. Posolić, posypać pieprzem i mieloną słodką papryką. Oprószyć mąką- strzepnąć jej nadmiar. Jabłko pokroić w plastry .Ułożyć w garnku , polać miodem, dorzucić badian i zalać wodą. Gotować na małym gazie kilka minut aż jabłko zmięknie. Na patelni rozgrzać olej i masło. Usmażyć krążki cebuli. Zdjąć z patelni . Na patelnię włożyć wątróbki i usmażyć na rumiano , dorzucić cebulę, podgrzać i przełożyć wątróbki i cebulę do miseczki ( zawinąć folią spożywczą by nie ostygły ). Tłuszcz na patelni posypać czubatą łyżeczką mąki - wymieszać. Na patelnię wlać ouzo, śmietankę i wywar z gotowania jabłek i gotować na małym gazie aż zrobi sie gładki ( sos ) i zgęstnieje. Doprawić maggi i pieprzem.
Wątróbka garnirowana  plastrami jabłek i i cebulką
Usmażyć pokrojoną w plastry i rozdzieloną na krążki cebulę
Wątróbka garnirowana  plastrami jabłek i i cebulką
Usmażyć posypaną solą-pieprzem i oprószoną mąka wątróbkę
Wątróbka garnirowana  plastrami jabłek i i cebulką
Obgotować w miodowej zalewie z anyżem jabłko pokrojone w plastry
Wątróbka garnirowana  plastrami jabłek i i cebulką
Zdjąć z patelni cebulkę i wątróbkę i zrobić sos