Sposób przygotowania:
Wątróbka garnirowana plastrami jabłek i i cebulką
Wątróbki umyć, oczyścić , osuszyć, posolić i posypać pieprzem. Oprószyć mąką. Cebulę obrać i pokroić w plastry, a potem rozdzielić na krążki. Posolić, posypać pieprzem i mieloną słodką papryką. Oprószyć mąką- strzepnąć jej nadmiar. Jabłko pokroić w plastry .Ułożyć w garnku , polać miodem, dorzucić badian i zalać wodą. Gotować na małym gazie kilka minut aż jabłko zmięknie. Na patelni rozgrzać olej i masło. Usmażyć krążki cebuli. Zdjąć z patelni . Na patelnię włożyć wątróbki i usmażyć na rumiano , dorzucić cebulę, podgrzać i przełożyć wątróbki i cebulę do miseczki ( zawinąć folią spożywczą by nie ostygły ). Tłuszcz na patelni posypać czubatą łyżeczką mąki - wymieszać. Na patelnię wlać ouzo, śmietankę i wywar z gotowania jabłek i gotować na małym gazie aż zrobi sie gładki ( sos ) i zgęstnieje. Doprawić maggi i pieprzem.