SUPERPRZEPIS

Pani Walewska (Pyszotka)

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pani Walewska (Pyszotka) Więcej zdjęć (2)

Chociaż to ciasto jest trochę pracochłonne i kaloryczne, to zapewniam że na jednym kawałku nie skończycie.

Składniki:

Pani Walewska (Pyszotka)

Ciasto:

  • 400 g mąki
  • 200 g masła lub margaryny
  • 150 g (szklanka) cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Beza:

Masa budyniowa:

  • 0,5 l mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy (bez cukru)
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 4 żółtka
  • 250 g masła

Sposób przygotowania:

Pani Walewska (Pyszotka)

Etap 1:

Pani Walewska (Pyszotka)
Na stolnicy wysiekać podane na ciasto składniki

Na stolnicy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masło, żółtka, śmietanę, cukier i sól, wyrobić ciasto.

Etap 2:

Pani Walewska (Pyszotka)
Wyrobione ciasto podzielić na dwie części.

Podzielić na dwie równe porcje. Każdą z części rozwałkować i wyłożyć na wyścielone papierem do pieczenia formy (np.24 x 40).

Etap 3:

Pani Walewska (Pyszotka)
Na wierzchu obu ciast rozsmarować powidło śliwkowe.

Na wierzchu obu ciast rozsmarować powidło śliwkowe.

Etap 4:

Pani Walewska (Pyszotka)
Ubić pianę z białek, wyłożyć na powidło, posypać orzechami.

Na każdy placek osobno ubić pianę z białek.

4 białka ubić na sztywno, stopniowo dodając szklankę cukru, na końcu dodać 1 kopiastą łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

Pianę wyłożyć na powidło i posypać posiekanymi orzechami (100 g). Czynność powtórzyć z pozostałą częścią składników.

Etap 5:

Pani Walewska (Pyszotka)
Upieczone i ostudzone placki przełożyć kremem.

Placki piec w piekarniku nagrzanym do 150°C (góra-dół) przez ok.45 minut, aż beza będzie cukierkowa. Ciasta wystudzić.

Krem:
1 ½ mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W ½ szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę i budyń. Wlać na gotujące się mleko i mieszając gotować do powstania gęstego kremu. Ostudzić. Utrzeć masło, połączyć z budyniem. Placki przełożyć kremem. Wstawić do lodówki.