Sposób przygotowania:
Pani Walewska (Pyszotka)Etap 1:
Na stolnicy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masło, żółtka, śmietanę, cukier i sól, wyrobić ciasto.
Etap 2:
Podzielić na dwie równe porcje. Każdą z części rozwałkować i wyłożyć na wyścielone papierem do pieczenia formy (np.24 x 40).
Etap 3:
Na wierzchu obu ciast rozsmarować powidło śliwkowe.
Etap 4:
Na każdy placek osobno ubić pianę z białek.
4 białka ubić na sztywno, stopniowo dodając szklankę cukru, na końcu dodać 1 kopiastą łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Pianę wyłożyć na powidło i posypać posiekanymi orzechami (100 g). Czynność powtórzyć z pozostałą częścią składników.
Etap 5:
Placki piec w piekarniku nagrzanym do 150°C (góra-dół) przez ok.45 minut, aż beza będzie cukierkowa. Ciasta wystudzić.
Krem:
1 ½ mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W ½ szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę i budyń. Wlać na gotujące się mleko i mieszając gotować do powstania gęstego kremu. Ostudzić. Utrzeć masło, połączyć z budyniem. Placki przełożyć kremem. Wstawić do lodówki.
SylaUla
mocsłodkości