lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Wątróbka na pierzynce z pieczarek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Chciałam żeby ten obiad był wyjątkowy trochę inny niż dotychczas. Stało się popełniłam kulinarny eksperyment i wyszło bardzo smaczne.

Wątróbka na pierzynce z pieczarek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wątróbka na pierzynce z pieczarek

 

  • Składniki:
  • Wątróbka drobiowa 1kg
  • Sól szczypta do smaku
  • Pieprz biały szczypta do smaku
  • Mąką tortowa 200 gram
  • Olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • Ryż basmati 2 torebki
  • Pieczarki 300 gram
  • Papryka zielona
  • Papryka czerwona
  • 2 marchewki
  • Białe wino 150 ml
  • Ocet winny 2 łyżeczki
  • sól
  • papryka mielona czerwona ostra do smaku
  • masło klarowane 2-3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka na pierzynce z pieczarek
Najpierw przygotowujemy pieczarki, myjemy je kroimy w plastry. Smażymy na oleju z dodatkiem soli i pieprzu . Paprykę jedną i drugą kroimy w wąskie paseczki , to samo robimy z marchewkami. Wkładamy do garnuszka i dusimy , smażymy na maśle klarowanym. Kiedy nam się poddusi podlewamy winem, octem winnym . Nie ma co się martwić wyparuje nam i powstanie słodkawo - Ostrawy sosik . Wątróbkę myjemy i obtaczamy w mące smażymy na oleju. Dusimy ją i podsmażamy dosłownie chwilę bo wątróbka drobiowa szybko się robi . Gotujemy ryż 2 woreczki starczy dla 4 osób. Podajemy wątróbkę na pierzynce z pieczarek do tego warzywa słodko ostre i ryż. Obiad gotowy pycha
Wątróbka na pierzynce z pieczarek
Wątróbkę myjemy i obtaczamy w mące smażymy na oleju. Dusimy ją i podsmażamy dosłownie chwilę bo wątróbka drobiowa szybko się robi .
Wątróbka na pierzynce z pieczarek
Najpierw przygotowujemy pieczarki, myjemy je kroimy w plastry. Smażymy na oleju z dodatkiem soli i pieprzu .
Wątróbka na pierzynce z pieczarek
Wątróbkę myjemy wycinamy błonki i chwile trzymamy w wodzie