Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Wątróbka wieprzowa w sosie 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mój syn nie cierpi wątroby a w tym wydaniu zajada i nie miauczy.

Wątróbka wieprzowa w sosie 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka wieprzowa w sosie 3

 

  • 0,5 kg wątroby wieprzowej
  • 1/2 cebuli
  • 3 łodygi selera naciowego
  • por ok 6 cm
  • kilka łodyg koperku
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • listek laurowy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki śmietany 10%

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka wieprzowa w sosie 3
Wątrobę dokładnie myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Osuszoną wątrobę kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w kostkę i por również. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, por i pokrojony w kostkę seler i łodygi kopru. Wątrobę mieszamy z mąką. Kiesy zawartość patelni nam się już zeszkli wrzucamy podroby. Przesmażamy przez chwilę. Do patelni wlewamy 300 ml wody, dodajemy liść laurowy, przykrywamy i dusimy ok 10 min. Po tym czasie dodajemy sól, pieprz i curry. Mieszamy i dusimy jeszcze ok 5 min. Śmietanę mieszamy z sosem w osobnym naczyniu, następnie dodajemy do całości. Jeśli sos będzie zbyt rzadki trzeba go zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie.
Wątróbka wieprzowa w sosie 3
Wątrobę dokładnie myjemy osuszamy i kroimy na kawałki
Wątróbka wieprzowa w sosie 3
Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną cebulę por seler i koper
Wątróbka wieprzowa w sosie 3
Wątrobę dokładnie mieszamy z mąką pszenną
Wątróbka wieprzowa w sosie 3
Wątróbkę wymieszaną z mąką przesmażamy.