Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Wątróbka z drobiu z pieczarkami w sosie.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Oliwę można zastąpić innym tłuszczem.

Wątróbka z drobiu z pieczarkami w sosie.

Składniki:

Wątróbka z drobiu z pieczarkami w sosie.

 

  • 1/2 kg wątróbek z drobiu
  • 1 por
  • 30 dag pieczarek
  • 2 łyżki śmietanki
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki ciemnego sosu do pieczeni
  • 4 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa maggi do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka z drobiu z pieczarkami w sosie.
Wątróbki umyć, oczyścić, oprószyć mąką i podsmażyć na rozgrzanych 2 łyżkach oliwy. Por oczyścić, pokroić i zeszklić na pozostałym tłuszczu. Pieczarki umyć, pokroić na kawałki, wsypać do podsmażonej pory i dusić pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodać podsmażone wątróbki i sos do pieczeni wymieszany z kilkoma łyżkami wody, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą maggi, wlać śmietankę, wymieszać.