lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Wątróbka z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczne wątróbka w jabłkach na obiad...

Wątróbka z jabłkami

Składniki:

Wątróbka z jabłkami

 

  • 1/2 kg wątróbki wieprzowej
  • 2 jabłka
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Wątróbka z jabłkami
Wątróbkę dokładnie oczyścić i umyć, a następnie nasmarować pieprzem i solą. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażyć wątróbkę z jednej i drugiej strony. Jabłka dokładnie umyć, obrać, przekroić na pół, żeby wyciąć gniazda nasionek, a następnie trzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, przemyć pod zimną wodą, żeby podczas krojenia nie szczypała w oczy i pokroić na drobna kostkę. Pokrojoną cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju na złotawy kolor. Jabłka oraz podsmażoną cebulę dodać do wątróbki i zalać wodą tak, aby wszystkie składniki były przykryte. Całość dusić do czau, aż wątróbka będzie miękka. Danie doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą i dobrze wymieszać. Natkę pietruszki umyć, a także drobno posiekać, a później posypać nią gotową wątróbkę.