Dvd

Dvd

Szef Kuchni
[Przepisów: 73]

Wątróbka z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wątróbkę najlepiej podawać z ziemniaczkami...

Wątróbka z pieczarkami

Składniki:

Wątróbka z pieczarkami

 

  • 4 plastry świeżej wątróbki wieprzowej lub wołowej
  • 3 łyżki masła
  • 250g świeżych oczyszczonych i pokrojonych na ćwiartki pieczarek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta estragonu
  • mąka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Wątróbka z pieczarkami
Wątróbkę obtoczyć w mące. Roztopić dwie łyżki masła na patelni na średnim ogniu. Włożyć wątróbkę i przyprawić. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony. Przełożyć wątróbkę do innego naczynia, włożyć na patelnie resztę masła dodać pieczarki, natkę pietruszki i estragon. Smażyć przez 3 minuty na dużym ogniu. Mocno przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć wątróbkę i dusić kilka sekund. Podawać z ziemniaczkami.