Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Wątróbka na puree z pietruszki i batata

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Postanowiłam podać usmażoną na chrupko pikantną wątróbkę z cebulką z puree pietruszkowo-batatowym

Wątróbka na puree z pietruszki i batata Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka na puree z pietruszki i batata

 

  • 4 wątróbki drobiowe ( całe , podwójne)
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/4 średniego batata
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • 1 łyżka ouzo
  • natka pietruszki
  • mąka do oprószenia wątróbek

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka na puree z pietruszki i batata
Obrać i umyć batata i pietruszkę. Pokroić na kawałki i ugotować w lekko osolonej wodzie. W czasie kiedy warzywa się gotują usiekać w piórka cebulę i zeszklić cebulę. Odcedzić miękkie warzywa i utłuc na puree. Doprawić pieprzem mielonym. Wymieszać z natką pietruszki. Wątróbki osuszyć. Posolić i posypać pieprzem .Oprószyć mąką. Na patelnię dodać masło i po rozgrzaniu włożyć wątróbki. Usmażyć na rumiano. Skropić ouzo i na dużym gazie odparować alkohol. Uformować z puree porcje. Obkładać cebulką . Podać z wątróbkami. Polać utworzonym na patelni sosem. * Dodanie ouzo nadaje wątróbce i powstałemu sosowi lekko anyżkowy smak co doskonale współgra ze słodyczą batata i pietruszki.
Wątróbka na puree z pietruszki i batata
Ugotować obrane i umyte batat i pietruszkę
Wątróbka na puree z pietruszki i batata
Zrobić puree z pietruszki i batata -wymieszać z natką
Wątróbka na puree z pietruszki i batata
Wątróbki osuszyć -posolić-posypać pieprzem i oprószyć mąką
Wątróbka na puree z pietruszki i batata
Usmażyć cebulę i wątróbki- podlać ouzo i odparować