Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Wątróbki drobiowe z brokułami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Potrawę podawać z ryżem lub pieczywem.

Wątróbki drobiowe z brokułami

Składniki:

Wątróbki drobiowe z brokułami

 

  • 50 dag wątróbki z kurczaka
  • 50 dag brokułów
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • łyżka smalcu
  • kawałek świeżego imbiru
  • pęczek dymki
  • 5 dag pieczarek
  • kilka mrożonych krewetek
  • łyżka sosu sojowego
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Wątróbki drobiowe z brokułami
Wątróbkę obrać z błon, umyć, osączyć i obtoczyć w mące kukurydzianej i usmażyć na rozgrzanym smalcu, zdjąć z płyty i posypać drobno pokrojonym imbirem, solą, pieprzem i drobno pokrojoną dymką. Brokuły ugotować w osolonej i lekko osłodzonej wodzie, osączyć na durszlaku i podzielić na różyczki a łodygi pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło dodać pokrojone w cienkie plastry pieczarki i chwilę smażyć. Do pieczarek dodać brokuły i dalej razem smażyć około 2-3 minuty po czym dołożyć wątróbki i razem dusić pod przykryciem. Na sicie ułożyć mrożone krewetki, przelać je wrząc ą wodą, osączyć i przełożyć do rondla wszystko razem wymieszać i nadal dusić na małym ogniu. Mąkę kukurydzianą wymieszać z 3 łyżkami wody, sosem sojowym i zalać brokuły. Podgrzewać na małym ogniu aż sos zgęstnieje.