Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Wątróbki z kurczaka w sosie musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wątróbki z kurczaka w sosie musztardowym, podane z pieczywem, ziemniakami lub ryżem to szybkie i smaczne danie.

Wątróbki z kurczaka w sosie musztardowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wątróbki z kurczaka w sosie musztardowym

 

  • 1/2 kg wątróbki z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka oleju
  • sosu sojowy do smaku
  • majeranek do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wątróbki z kurczaka w sosie musztardowym
Na maśle i oleju zeszklić pokrojoną w pół krążki cebulę. Dodać umyte i oczyszczone z błon wątróbki, 2-3 łyżki wody, majeranek i dusić pod przykryciem do momentu aż wątróbki będą miękkie. ( po przecięciu wątróbka nie powinna być surowa) Mąkę dokładnie wymieszać ze śmietaną i odrobiną wody, połączyć z wątróbką, dodać musztardę, wymieszać, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Podawać z pieczywem lub ziemniakami i surówką.
Wątróbki z kurczaka w sosie musztardowym
Na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju zeszklić pokrojoną cebulę
Wątróbki z kurczaka w sosie musztardowym
Dodać umyte i oczyszczone z błon wątróbki
Wątróbki z kurczaka w sosie musztardowym
Wlać kilka łyżek wody i dusić do miękkości