Sposób przygotowania:
Wędzona zupka chrzanowo- ziołowa
Filet z piersi(bez skóry opłukać, pokroić na drobne części, zalać wrzątkiem(1,5l), dodać listki laurowe, ziele i kostki bulionowe. Dodać opłukaną włoszczyznę- warzywa są drobne, wystarczy je delikatnie obrać i gotować w całości. Pora i liście selera pokroić drobniej, dodać też kiełbasę pokrojoną w plastry i czosnek też w plasterki. Gotować ok. 30 minut. Po tym czasie dodać chrzan.
1/2 szklanki rozmieszać dokładnie z jedną łyżką mąki-dodać do zagęszczenia zupki.
Na koniec nalać trochę zupy w szklankę i ostrożnie połączyć ze śmietaną uważając by się nie zważyła. Wymieszać, połączyć z resztą zupy, zestawić z ognia, dodać posiekane zioła- koperek i pietruszkę, doprawić pieprzem.
Zupę można też łączyć ze śmietaną dopiero na talerzu. Można także ugotować w niej ziemniaka. Smakuje nieźle również z zacierkami:) Ja na koniec dałam jeszcze więcej koperku, posypałam pieprzem i podałam z ugotowanym jajkiem.polecam:)
1/2 szklanki rozmieszać dokładnie z jedną łyżką mąki-dodać do zagęszczenia zupki.
Na koniec nalać trochę zupy w szklankę i ostrożnie połączyć ze śmietaną uważając by się nie zważyła. Wymieszać, połączyć z resztą zupy, zestawić z ognia, dodać posiekane zioła- koperek i pietruszkę, doprawić pieprzem.
Zupę można też łączyć ze śmietaną dopiero na talerzu. Można także ugotować w niej ziemniaka. Smakuje nieźle również z zacierkami:) Ja na koniec dałam jeszcze więcej koperku, posypałam pieprzem i podałam z ugotowanym jajkiem.polecam:)
elzbieta8960
msewka
Pani zima