Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Wedzone udka z porami.

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Wedzone i upieczone udka w zestawieniu z porami w zasmazce .Danie obiadowe lub ciepla kolacja.

Wedzone udka z porami.

Składniki:

Wedzone udka z porami.

 

  • 4 wedzone udka kurczaka
  • pieprz
  • sol czosnkowa
  • 3 lyzki oleju
  • Na pory:
  • 4 duze pory
  • 1 lyzka bulionu z warzyw / w proszku/
  • 3/4l wody
  • 1/3 lyzeczki startej galki muszkatolowej
  • sol
  • pieprz
  • Na zasmazke - 2 lyzki maki i 1/4 kostki masla

Sposób przygotowania:

Wedzone udka z porami.
Nagrzewam piekarnik do 180°.Pory myje , obcinam korzonki i kroje w plasterki ok 2 cm. Wybieram przy kupnie zawsze te pory , ktore maja jak najdluzsza biala czesc . Wedzone udka / ja mialam paczkowane a te sa dosyc wilgotne wiec nie nacieralam ich tluszczem/ posypuje pieprzem i sola czosnkowa /nie dodaje soli /, przekladam na blaszke dodajac 3 lyzki oleju i wstawiam do piekarnika na ok 30 min. Zagotowuje wode z bulionem ,sola /ok pol lyzeczki / i pieprzem i wrzucam pokrojone pory. Od chwili zagotowania gotuje je jeszcze na wolnym ogniu ok 8 min uwazajac zeby nie byly zbyt miekkie. Odcedzam pory na durszlaku ale nad miska gdyz wywar bedzie nam potrzebny. W garnku , w ktorym gotowaly sie pory rozpuszczam maslo , dodaje make i robie zasmazke. Energicznie mieszajac dodaje wywar z porow a nastepnie galke muszkatolowa. Calosc doprowadzam do wrzenia i wrzucam pory, delikatnie mieszam , probuje do smaku i odstawiam. Upieczone, pachnace udka podaje na porach z dodatkiem gotowanych ziemniaczkow albo pieczywa.