Sposób przygotowania:
Wedzone udka z porami.
Nagrzewam piekarnik do 180°.Pory myje , obcinam korzonki i kroje w plasterki ok 2 cm. Wybieram przy kupnie zawsze te pory , ktore maja jak najdluzsza biala czesc . Wedzone udka / ja mialam paczkowane a te sa dosyc wilgotne wiec nie nacieralam ich tluszczem/ posypuje pieprzem i sola czosnkowa /nie dodaje soli /, przekladam na blaszke dodajac 3 lyzki oleju i wstawiam do piekarnika na ok 30 min. Zagotowuje wode z bulionem ,sola /ok pol lyzeczki / i pieprzem i wrzucam pokrojone pory. Od chwili zagotowania gotuje je jeszcze na wolnym ogniu ok 8 min uwazajac zeby nie byly zbyt miekkie. Odcedzam pory na durszlaku ale nad miska gdyz wywar bedzie nam potrzebny. W garnku , w ktorym gotowaly sie pory rozpuszczam maslo , dodaje make i robie zasmazke. Energicznie mieszajac dodaje wywar z porow a nastepnie galke muszkatolowa. Calosc doprowadzam do wrzenia i wrzucam pory, delikatnie mieszam , probuje do smaku i odstawiam. Upieczone, pachnace udka podaje na porach z dodatkiem gotowanych ziemniaczkow albo pieczywa.
kinga
eli_555
Sarenka
luna
montajka