Sposób przygotowania:
Wędzonki
Czosnek i przyprawy gotujemy w odpowiedniej ilości wody. I tak mniej więcej na 6-8 kg mięsa wystarcza 3,6 litra wody. Marynatę gotujemy ok 20 minut, potem studzimy, dodajemy sól peklową mieszamy do rozpuszczenia. Umyte mięso szprycujemy szprycą lub dużą strzykawką. Nakłuwamy w kilku miejscach i wpuszczamy marynatę, każdy kawałek szynki i innych mięs. Układamy ściśle w dużym naczyniu, np garnku i zalewamy resztą marynaty, jeśli mięso wypływa przyciskamy talerzem i np kamieniem. Odstawiamy mięso w chłodne miejsce, po 2-3 dniach poruszamy, przekładamy, aby marynata dotarła do każdej części mięsa.Mięso marynujemy 5-7 dni, po tym czasie wyjmujemy, myjemy i odkładamy na ruszt, aby ociekło na 12-15 godzin, napychamy mięso w specjalne siatki, lub obwiązujemy ścisło sznurkiem i wędzimy ok 6 7 godzin w temp. pomiędzy 50 a 80 st C. Jak ktoś nie ma możliwości uwędzenia może takie mięso upiec.