rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Weekendowe śniadanie- zapiekane bułki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Zapiekane bułki to świetny pomysł na ciepłe śniadanie. Czemu weekendowe? Bo większość z nas właśnie wtedy nie jest tak zabiegana jak w tygodniu i może poświęcić kilkanaście minut na ich przygotowanie.

Weekendowe śniadanie- zapiekane bułki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Weekendowe śniadanie- zapiekane bułki

 

  • 3 bułki
  • 10 dkg boczku wędzonego- bez skóry
  • 4 duże pieczarki
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 10 dkg fasolki szparagowej
  • 1 płaska łyżeczka czubrycy
  • 1 płaska łyżeczka jarzynki
  • 3 jajka
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju czosnkowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 5 dkg drobno startego sera żółtego

Sposób przygotowania:

Weekendowe śniadanie- zapiekane bułki
Boczek kroimy na cienkie słupki, cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy razem na patelni dodając czubrycę oraz jarzynkę. Fasolkę gotujemy ok. 10 minut, odcedzamy i kroimy na małe kawałki. Pieczarki kroimy w talarki, papryki na małe cząstki. Wszystko zapiekamy razem z dodatkiem 1 ząbku czosnku na oleju czosnkowym. Dodajemy łyżkę posiekanej pietruszki. Z bułek odcinamy cieniutki wierzch i wydrążamy środek. Farsze mieszamy wraz z boczkiem i cebulką i nakładamy do środka, mocno dociskając. Na wierzch wbijamy jajko, delikatnie posypujemy solą i pieprzem oraz startym serem. Przygotowane bułki zapiekamy w nagrzanym do 170 st C piekarniku na ok 15 minut- długość pieczenia zależy od tego, jakie jajka lubimy najbardziej: lekko czy bardziej ścięte. Gotowe posypujemy resztą natki pietruszki.
Weekendowe śniadanie- zapiekane bułki
Boczek podsmażamy razem z posiekaną cebulką
Weekendowe śniadanie- zapiekane bułki
Paprykę, pieczarki i fasolkę dusimy, nastepnie mieszamy z boczkiem i cebulką
Weekendowe śniadanie- zapiekane bułki
Ocinamy wierzch bułek, wydrążamy środek i napełniamy. Na f=farsz wbijamy jajko
Weekendowe śniadanie- zapiekane bułki
Całość posypujemy drobno startym żółtym serem