Magda_Daria

Magda_Daria

Szef Kuchni
[Przepisów: 25]

Wegańska fasolka po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaki lata, ale już w wersji jesiennej. Stara, poczciwa, fasolka w sosie pomidorowym w wersji wegańskiej.

Wegańska fasolka po bretońsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wegańska fasolka po bretońsku

 

  • 1 papryka czerwona,
  • kilka większych pieczarek,
  • mały słoik koncentratu pomidorowego,
  • 3 duże pomidory,
  • 1 cebula,
  • puszka białej fasoli,
  • 2 parówki sojowe ( osobiście smakuje mi ta potrawa i bez nich),
  • 2 szklanki wody,
  • przyprawy - takie jak lubisz, ja dodaję czosnek, ostrą i łagodną paprykę, pieprz ziołowy i majeranek

Sposób przygotowania:

Wegańska fasolka po bretońsku
Pokrój wszystkie warzywa - cebulę w drobną kosteczkę, paprykę w grubszą kostkę, pieczarkowe kapelusze przekrój w poprzek i następnie skrój a pomidory obojętnie jak, byle by były pokrojone. Duś na patelni pod przykryciem aż do miękkości papryki ( ok. 20 minut). Nie musisz dodawać wody, tylko olej, ponieważ pomidory puszczą wystarczająco dużo soku. Następnie przełóż podduszone warzywa do garnka - najlepiej z szerokim dnem. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz puszkę fasoli, pół litra wody i zagotuj. teraz także dodaj ulubione przyprawy. W moich przepisach nie znajdziesz raczej opcji ' użyj soli', ponieważ jej nie używam, ale Ty zapewne tak, więc dodaj wedle uznania soli i ulubionych potraw. Chwilę pogotuj i gotowe. Przed podaniem dodaj pokrojoną w plasterki/ kostkę połówkę sojowej parówki/ kiełbaski. Podawaj z świeżym pieczywem. Smacznego !
Wegańska fasolka po bretońsku
Przygotuj niezbędne składniki i zabieramy się do pracy :)
Wegańska fasolka po bretońsku
Poszatkowane warzywa przełóż do patelni i duś ok. 20minut
Wegańska fasolka po bretońsku
Gotowe/ miękkie warzywa przełóż do garnka. Dodaj fasolkę, koncentrat i wodę i zagotuj.
Wegańska fasolka po bretońsku
Teraz już tylko zostało doprawić i fasolka jest gotowa.