Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 270]

Wegański gulasz z boczniaków z kaszą bulgur

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Robilam flaczki z bozcniaków, strogonowa z boczniaków, teraz kolej na gulasz. U mnie z kaszą bulgur, ale może być ryż lub cokolwiek innego.

Wegański gulasz z boczniaków z kaszą bulgur Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wegański gulasz z boczniaków z kaszą bulgur

Składniki na gulasz

  • 30 dag boczniaków
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 marchew
  • kawałek selera
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 1

Zasmażka

  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka oleju

Dodatkowo

  • 1 szklanka kaszy bulgur

Sposób przygotowania:

Wegański gulasz z boczniaków z kaszą bulgur
Kaszę bulgur zalać dwoma szklankami wrzącej wody, przykryć i gotować około 10 minut.

Boczniaki opłukać i porwać na mniejsze kawałki. Cebulę obrać z łusek, pokroić drobno i zeszklić na oleju, dodać boczniaki. Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Zalać niewielką ilością wody, aby tylko pokryła warzywa. Gotować około 10 minut.

Dodać boczniaki i gotować jeszcze około 10 minut z dodatkiem przypraw i przecieru pomidorowego.

Zrobić zasmażkę z mąki i oleju. Dodać, wymieszać i zagotować.
Wegański gulasz z boczniaków z kaszą bulgur
Boczniaki rozdrobnione przygotowane do podsmażenia
Wegański gulasz z boczniaków z kaszą bulgur
Podsmażone na patelni boczniaki z cebulą
Wegański gulasz z boczniaków z kaszą bulgur
Wszystkie składniki w garnku gotują się.