Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Wegański obiad na chińską nutę

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Makaron chow mein z groszkiem cukrowym i kapustą pak choi- szybki, pożywny obiad bez dodatku produktów pochodzenia zwierzęcego.

Wegański obiad na chińską nutę

Składniki:

Wegański obiad na chińską nutę

 

  • 25 dag makaronu chow mein (suchy produkt)

 

  • 20 dag kapusty pak choi

 

  • 40 dag groszku cukrowego

 

 

 

 

  • 1 łyżka brązowego cukru

 

  • 1 szklanka wywaru warzywnego

 

  • jasny sos sojowy

 

 

Sposób przygotowania:

Wegański obiad na chińską nutę
Makaron zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy do napęcznienia. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Czosnek obieramy, siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i smażymy na niedużym ogniu przez 30 sekund.Wsypujemy cukier, dokładnie mieszamy. Dodajemy groszek cukrowy, co chwilę mieszając smażymy 5 minut.Podlewamy wywarem warzywnym, przykrywamy, dusimy kolejne 5 minut. Gdy groszek będzie już niemal miękki, dodajemy umytą i pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę pak choi. Dusimy jeszcze 3-4 minuty. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, pieprzem i opcjonalnie solą. Dorzucamy makaron, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy prażonym sezamem.

Tagi:

makaron sosy