Sposób przygotowania:
Wegański obiad na chińską nutę
Makaron zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy do napęcznienia. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Czosnek obieramy, siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i smażymy na niedużym ogniu przez 30 sekund.Wsypujemy cukier, dokładnie mieszamy. Dodajemy groszek cukrowy, co chwilę mieszając smażymy 5 minut.Podlewamy wywarem warzywnym, przykrywamy, dusimy kolejne 5 minut. Gdy groszek będzie już niemal miękki, dodajemy umytą i pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę pak choi. Dusimy jeszcze 3-4 minuty. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, pieprzem i opcjonalnie solą. Dorzucamy makaron, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy prażonym sezamem.
ami91