MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Brownie z czerwonej fasoli (z żurawiną)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne ciasto z kategorii fit, wykonane na bazie fasoli (a wcale jej nie czuć w gotowym wypieku). Bezglutenowe - alergicy też muszą mieć smacznie :D

Brownie z czerwonej fasoli (z żurawiną)

Składniki:

Brownie z czerwonej fasoli (z żurawiną)

Brownie

  • 240 g czerwonej fasoli z puszki (waga jest po odsączeniu)
  • 1 duży, bardzo dojrzały banan (wręcz przejrzały-są najsłodsze)
  • 1/2 szkl. suszonej żurawiny
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 3 łyżki karobu
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa

  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 duża, stołowa łyżka wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Brownie z czerwonej fasoli (z żurawiną)
Fasolę odsączamy z zalewy i przepłukujemy na sicie pod bieżącą, letnią wodą – żeby pozbyć się soli z zalewy. Gotową fasolę wrzucamy do miski, dodajemy kawałki banana, jajko, karob (lub gorzkie kakao), ksylitol, olej kokosowy i proszek do pieczenia. Blenderem miksujemy na gładką masę – minimum 2 minuty, żeby była możliwie najbardziej gładka. Do masy dodajemy żurawinę i mieszamy już łyżką.

Keksówkę (26×9 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut.

Polewa:

Wszystkie składniki podgrzewamy w rondelku na bardzo małym ogniu – powinny się połączyć, ale polewy nie gotujemy! Czas podgrzewania to około 2-3 minuty, cały czas mieszając.

Polewamy przestudzone brownie i wstawiamy do lodówki, by polewa stężała (najlepiej na całą noc, a minimum 2 godziny).

Tagi:

brownie ciasto