aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Gołąbki z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj polecam danie bezmięsne, czyli gołąbki z białej kapusty z pieczarkami. Duża ilość pieczarek nadaje im delikatności i soczystości.

Gołąbki z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z pieczarkami

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z pieczarkami
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, jeszcze ciepły przekładamy do garnka. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy na roztopioną margarynę, przyprawiamy solą i dusimy do miękkości. Gotową przekładamy do ryżu. Pieczarki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Smażymy na tej samej patelni na której wcześniej smażyliśmy cebulę. Przyprawiamy je solą, pieprzem i Kucharkiem. Smażymy do odparowania wody z pieczarek, co chwilę mieszając. Gotowe pieczarki przekładamy wraz z tłuszczem do ryżu z cebulą. dokładnie mieszamy farsz. Z kapusty wykrawamy głąb, wkładamy ją do dużego garnka i zalewamy wodą, tak żeby była w całości przykryta. Wodę lekko solimy i sparzamy kapustę do momenty, aż liście będą miękkie. Po kolei ściągamy je z główki kapusty i odstawiamy do ostygnięcia. Na każdego liścia nakładamy farsz i zwijamy je. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy obgotowanymi liśćmi kapusty. Układamy na nich zwinięte gołąbki. Wierzch również przykrywamy liśćmi. Gołąbki zapiekamy pod przykryciem przez ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 C. Jeszcze ciepłe podajemy z sosem pomidorowym bądź pieczarkowym (grzybowym).
Gołąbki z pieczarkami
Do ugotowanego ryżu dodajemy przesmażoną cebulę.
Gołąbki z pieczarkami
Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i smażymy do odparowania wody. Dorzucamy do ryżu i cebuli. Przyprawiamy i mieszamy.
Gołąbki z pieczarkami
Gotowy farsz nakładamy na spażone liście kapusty.
Gołąbki z pieczarkami
Zawinięte gołąbki układamy w naczyniu żąroodpornym. Pieczemy pod przykryciem przez ok 1 godzinę.

Tagi:

ryż gołąbki