Sposób przygotowania:
Wegańskie sojowe kotlety
Ziarna soi zalewamy chłodną wodą, odstawiamy na co najmniej 8-10 godzin, a następnie gotujemy do miękkości (ja gotowałam na małym ogniu blisko 2,5 godziny), odcedzamy i mielimy co najmniej 2 razy (ja zmieliłam 4). Dodajemy ugotowanego i przeciśniętego przez praskę lub zmielonego ziemniaka. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rumiano na oleju rzepakowym, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i po przestudzeniu dodajemy do zmielonej soi wraz z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Bułkę tartą (z pieczywa bez jajek i mleka) mieszamy z ziołami prowansalskimi. Z sojowej masy formujemy nieduże kotlety, które panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym. Podajemy z ulubionymi dodatkami.