Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Wegetariańska pizza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pizza z pieczarkami i cebulą to smaczna przekąska nie tylko dla wegetarian. Dodatek czosnku do ciasta dodaje pysznego aromatu.

Wegetariańska pizza

Składniki:

Wegetariańska pizza

 

Sposób przygotowania:

Wegetariańska pizza

ETAP 1:

Wegetariańska pizza
Koncentrat i ketchup połączyć z ziołami.

Ketchup i koncentrat pomidorowy włożyć do miski, dodać zioła prowansalskie i oregano, wymieszać.

ETAP 2:

Wegetariańska pizza
Do drożdży z cukrem wlać ciepłą wodę i wymieszać.

Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłą wodą, pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut.

ETAP 3:

Wegetariańska pizza
Przygotowane ciasto wyłożyć na posypaną mąką deskę.

Do miski przesiać mąką, dodać sól, rozczyn, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i wyrabiać około 5-7 minut. Wyłożyć na deskę, podzielić na 2 części, uformować 2 krążki, pozostawić do wyrośnięcia.

ETAP 4:

Wegetariańska pizza
Posmarowane krążki ciasta posypać serem.

Wyrośnięte krążki posmarować przygotowanym sosem pomidorowym, posypać startym na tarce żółtym serem.

ETAP 5:

Wegetariańska pizza

Po wierzchu posypać pokrojonymi w plasterki pieczarkami i posiekaną cebulą.

ETAP 6:

Wegetariańska pizza

Piekarnik nagrzać do 200 stopni, włożyć pizzę i piec około 12-15 minut.