Sposób przygotowania:
Wegetariańska pizza dla dwojga.
Do miseczki wlewamy 100 ml letniej wody, dodajemy cukier pokruszone drożdże i kilka łyżek mąki pszennej.
Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodajemy pozostałe składniki ciasta (wodę, 2 łyżki oleju, mąkę, sól i oregano) - wyrabiamy ciasto ok 5 minut i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto powinno mieć konsystencję średnio gęste.
Pieczarki czyścimy, kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i siekamy.
Na 1 łyżce oleju przesmażamy cebulę z pieczarkami, doprawiamy solą i obficie pieprzem.Studzimy.
Rozwałkowujemy placek, kroimy go na dwa długie paski
Na każdy prostokąt rozsmarowujemy przecier pomidorowy, posypujemy go bazylią.
Układamy na cieściepieczarki z cebulą i plasterki mozzarelli.
Układamy pizze blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia.
Po kilkunastu minutach wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoty kolor.
Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodajemy pozostałe składniki ciasta (wodę, 2 łyżki oleju, mąkę, sól i oregano) - wyrabiamy ciasto ok 5 minut i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto powinno mieć konsystencję średnio gęste.
Pieczarki czyścimy, kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i siekamy.
Na 1 łyżce oleju przesmażamy cebulę z pieczarkami, doprawiamy solą i obficie pieprzem.Studzimy.
Rozwałkowujemy placek, kroimy go na dwa długie paski
Na każdy prostokąt rozsmarowujemy przecier pomidorowy, posypujemy go bazylią.
Układamy na cieściepieczarki z cebulą i plasterki mozzarelli.
Układamy pizze blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia.
Po kilkunastu minutach wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoty kolor.