Sposób przygotowania:
Wegetariańska pizza z patelni
Ze świeżych drożdży przygotować rozczyn i odstawić do spienienia na 15 minut. Mąkę przesiać na stolnicę razem z solą, formując kopczyk. Zrobić wgłębienie w mące, wlewać w nie wodę z drożdżami, zagarniając jednocześnie mąkę do środka. Stopniowo łączyć wszystkie składniki, na koniec ulepić kulę z ciasta. Wyrabiać przez 10 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i miękkie. Ciasto włożyć do miski, wierzch posmarować cienką warstwą oliwy z oliwek. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do podwojenia objętości. Paprykę i pomidora pokroić na małe kosteczki i wrzucić na nagrzaną patelnię z dodatkiem oliwy. Po ok.2 minutach wrzucić cebulę, mieszankę ‘’Bukiet jarzyn wiosenny’’ Hortex i smażyć 12 minut. Dodać pokrojoną mozzarellę , sól, pieprz i wymieszać . Pesto wymieszać z koncentratem, odstawić. . Ciasto wyjąć z miski, położyć na oprószonym mąką blacie i wyrabiać przez około 2 - 3 minuty. Rozwałkować na placek o średnicy około 25 - 30 cm, rogi zawinąć w ozdobny sposób i włożyć ciasto na suchą patelnie. Smażyć prze około 4 minut potem obrócić na drugą stronę i piec przez 2 minuty. Znowu obrócić ciasto i posmarować wierzch sosem pestowym. Położyć na sos usmażone wcześniej warzywa. Patelnię przykryć i dusić pizze około 12 minut. Zdjąć przykrywkę posypać gotową pizzę tymiankiem i bazylią, a na końcu startym parmezanem. Podawać na ciepło.